Kosttilskud til badminton – De 5 bedste

Hvad er de bedste kosttilskud for badmintonspillere, og hvordan gør det dig bedre til badminton? Brugen af kosttilskud og sportsprodukter med henblik på at forbedre sportspræstationen er velkendt, og forbruget af kosttilskud er stort blandt mange sportsudøvere. Indtagelsen sker dog ofte uden kendskab til, hvordan det virker, og hvilken effekt det har på præstationen. I denne artikel har jeg beskrevet de bedste kosttilskud til badminton i tilfældig rækkefølge.

Koffein

Flere studier har vist, at koffein kan øge udholdenheden. Endda med op til 20%! Koffein var før 2004 at betegne som doping, da det fremgik af WADAs dopingliste. Det er siden fjernet, da mange fødevarer naturligt indeholder koffein. De fleste studier, hvor koffein er målt, er i arbejdsperioder på 30-60 min – Tilsvarende længden på en typisk badmintonkamp. Effekten ved indtagelse af koffein har desuden påvist at kunne forbedre præstationer varende fra 60 sek. til 2 timer. Du kan derfor forbedre din udholdenhed til både træning, holdkampe og turneringer ved indtagelse af koffein.

Da en badmintonbold kan komme med en fart på mere end 400 km/t, er det vigtigt at kunne reagere. Koffein har desuden vist sig at øge reaktionstiden, hvorfor det er endnu en grund til, at det er en af mine favoritter, når vi snakker kosttilskud til badminton.

Hvor meget skal du så tage for at få den optimale effekt af koffein? Det anbefales at tage 3-5 mg. pr. kg du vejer. Det vil sige, at en person på 80 kg. skal tage 240-400 mg. koffein. Det skal gerne tages ca. 30 min. før din træning eller kamp for at nå at blive optaget i kroppen. Koffein har en halveringstid på 4-5 timer, hvorfor det ved langvarige sportspræstationer som fx turneringer kan være en god idé at indtage koffein løbende.

Du kan på bodylab.dk og bodyman.dk købe koffeinpiller. De har den fordel, at hver pille indeholder 200mg. koffein – Det gør det utrolig nemt at dosere i modsætning til kaffe. Hvis du løbende skal indtage koffein, kan du med fordel tage en elektrolyt tab med koffein fra LinusPro eller PurePower.

Kreatin

Kreatin øger sportspræstationen ved gentagende bevægelser som kræver høj intensitet og anaerob arbejde som fx sprint, hop og styrketræning. Det kender man i høj grad fra badmintonbanen, hvor det bl.a. kræver hurtigt benarbejde og hårde smash for at vinde over sin modstander. Den anaerobe præstationsevne er kendetegnet ved 0-30 sek. arbejde – Samme længde som de fleste badmintondueller. 

Kroppen producerer selv kreatin i en begrænset mængde, hvorfor flere undersøgelser har vist, at man ved at supplere sin kost med kreatin øger sin muskelstyrke og -masse. Kreatin er et populært kosttilskud pga. den veldokumenteret effekt.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at man skal tage 3 gram kreatin om dagen. Hvis du følger deres anbefaling, kan du opleve en enorm fremgang i muskelstyrke og muskelmasse. Ren kreatin smager ikke særlig godt, hvorfor det kan være en god ide at blande det op med juice eller en proteinshake.

Du kan med fordel finde dit kreatinpulver hos LinusPro. Det er en dansk virksomhed, der er kendt for sin høje kvalitet af kosttilskud. Deres produkter er 100% dansk produceret, og ved at vælge dansk er du sikker på, at få rene produkter.

Beta alanin

Beta alanin kan sænke syreniveauet i musklerne og øge din udholdenhed. I løbet af en kamp, bruger du en del af dine sukkerdepoter. Måske det hele. Det får dit syreniveau i musklerne til at stige. Dermed nedsænkes din præstationsevne, og du vil bevæge dig langsommere på banen.

Beta alanin udskyder din syregrænse ved at øge pH-værdien i de muskler, der begynder at syre til. Dermed kan du præstere bedre og din udholdenhed øges. Beta alanin har den største effekt på præstationer, der varer fra 1-4 min. Men det er et kosttilskud, du i høj grad kan have gavn af på badmintonbanen.

Du bør tage 3-6 gram beta alanin om dagen. Samtidig bør indtagelsen spredes ud over dagen og tages sammen med dine måltider for at få den optimale effekt. Allerhelst inden din træning/kamp.

En god idé er at tage det som din pre-workout. Du kan få en pre-workout hos LinusProBodylab eller Fitnessguru, der alle indeholder beta alanin og koffein. Du får altså 2 effektive kosttilskud i 1. Du kan vælge den smag, der passer dig bedst og samtidig slippe for at sluge koffeinpiller.

Kulhydrat

Kroppens egne lagre af kulhydrat kan klare ca. 1-1½ times arbejde før de bliver tømt (Det forudsætter selvfølgelig at lagrene er fyldt op fra starten). Herefter falder præstationsevnen, og du risikerer at gå sukkerkold og i værste fald blive skadet.

Hvis du træner eller er til en turnering, der varer mere end 1½ time, er det derfor en god idé at indtage kulhydrat. Kroppen kan optage ca. 1-1½ gram pr. kg. kropsvægt i timen. Hvis kulhydraterne består af forskellige typer sukker som fx maltodextrin og fruktose, kan du øge optagelsen med op til 2,4 gram pr. kg. kropsvægt i timen. Det skal du udnytte for at få den optimale effekt af kulhydraterne.

Det er populært at indtage kulhydrat fra sportsdrikke, energigels og energibarer.

Jeg kan anbefale at se nærmere på PurePower.dk. De er som det eneste sportsernæringsbrand i Danmark ISO22000 certificeret, hvilket stiller store krav til kvalitet og håndtering af produkter. Deres Carbo Race Elektrolyt indeholder forskellige typer kulhydrat og elektrolytter, som øger optagelsen af kulhydrat i kroppen – Det er de færreste energidrikke, der gør!

Du kan se her, hvad badmintonspilleren, Josephine van Zaane, gør for at holde energiniveauet oppe. 

ZMA

ZMA er et kosttilskud, der består af zink, magnesium og vitamin B6. Det er kendt for at opretholde og endda naturligt øge dit testosteronniveau. Det giver en forøget muskelstyrke og forbedret restitution. Hvis ZMA tages før sengetid, kan det have en positiv effekt på din søvnkvalitet, og du vil føle dig veludhvilet om morgenen.

Magnesium kan have en positiv effekt på at forebygge kramper. Hvis du døjer med kramper og ikke har prøvet ZMA eller et tilskud med magnesium, bør du prøve det. 

Du kan få ZMA både hos LinusProBodylab og Bodyman. Hvis du udelukkende vil have magnesium, kan du bl.a. få det hos PurePower.

Hvilket kosttilskud skal man vælge?

De beskrevne kosttilskud har hver sin måde at forbedre din fysik og forebygge skader. Hvis du fx er tilfreds med din udholdenhed men mangler muskelstyrke, kan du med fordel tage kreatin. Folk spørger ofte, hvad der er det bedste kosttilskud til badminton, og hvor man skal købe det. Det er svært at svare på, da jeg anbefaler alle de nævnte for at få den optimale effekt.

Jeg bruger selv alle 5 kosttilskud for at få det bedste ud af min træning. Men min foretrukne producent af kosttilskud i Danmark er LinusPro. Deres produkter er af utrolig høj kvalitet og 100% dansk produceret. Deres produkter er underlagt Fødevarestyrelsens kontrolsystemer, hvorfor deres produkter og faciliteter løbende kontrolleres af myndighederne.

Skarpt efterfulgt er Bodylab. Det er måske det mest kendte sportsernæringsbrand i Danmark. Det skyldes i høj grad deres gode kvalitet, store udvalg og lave priser. Derudover leverer de også til Norge, Sverige og Finland.

Hvis man søger lidt billigere kosttilskud men stadig til en høj kvalitet, kan jeg anbefale Myprotein. Med rabatkoden ANDERS-RFA får du 40% rabat på din første ordre over 399,-